fredag 15 juli 2011

Mer om Saturnus oväder

Data avseende de kraftiga oväder som emellanåt härskar på Saturnus och som observerades av rymdsonden Cassini har nu studerats ytterligare. Cassinis observationer har kombinerats med observationer från jorden. Det visar sig att dessa oväder skapas djupt nere i Saturnus atmosfär och att de ger upphov till kraftiga åskväder med omfattande "blixtnedslag". Oväder är vanligt på Saturnus, men blir extra kraftiga en gång per Saturnusår, dvs var 29,5:e år. Cassini mätte upp blixtar som var 10.000 gånger kraftigare än på jorden. Saturnusaxeln lutar något mer än jordaxeln och det ger upphov till tydliga årstider på planeten. Forskare tror att det är effekterna av Saturnus årstider som skapar dessa stormar.

Läs mer på: http://www.skyandtelescope.com/news/125512433.html

MESSENGER studerar Merkurius kratrar

Rymdsonden MESSENGER har nu kretsat några månader kring Merkurius och bl a studerat kratrarna. Jämförelser mellan gamla kratrar och relativt nya kratrar ger ökad kunskap om hur de processer ser ut som modifierar en planets ytskikt.


Kratrars storlek, form och struktur studeras (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://messenger.jhuapl.edu/soc/highlights070711.html

DAWN närmar sig asteroiden Vesta

Rymdsonden DAWN kommer på lördag morgon, ca kl 07.00 svensk tid, att gå in i omloppsbana runt asteroiden Vesta. Det blir första gången en rymdsond kretsar kring en större asteroid. Vesta är den näst största asteroiden i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Den är lite drygt 500 km i diameter. Asteroiden kan, när den är nära jorden, ha en magnitud på 6 och ses med en enkel kikare.

Dawn kommer under det närmaste knappa dygnet att närma sig Vesta och asteroiden drar med sin gravitationskraft sedan in sonden i omloppsbanan på ett avstånd av endast ca 16.000 kilometer från Vesta. NASA rapporterar att allt går planenligt så här långt. Det svåra med operationen är att det endast finns uppskattningar av Vesta´s massa och gravitation. Det innebär sannolikt att vissa mindre justeringar behöver göras för att rymdsonden ska komma rätt i omloppsbana. Rymdsonden kommer att studera Vesta under ett års tid och därefter fortsätta mot dvärgplaneten Ceres. Syftet är bl a att få ökad kunskap om solsystemets utveckling.

Asteroid Vesta
Bild av Vesta som Dawn tog 9 juli (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/dawn/news/dawn20110714.html