söndag 4 december 2011

ESA har lagt ner försöken att få kontakt med PHOBOS GRUNT

I fredags meddelade den europeiska rymdmyndigheten ESA att man lägger ner försöken att få kontakt med den ryska rymdsonden PHOBOS GRUNT. 22-23 november lyckades man få en viss kontakt, men under de senaste dagarna har man återigen misslyckats, trots idoga försök från kommunikationsstationer i Australien och på Kanarieöarna. ESA har därför kommit överens med Ryssland om att avbryta försöken.

Vi får nog tyvärr ge upp allt hopp om att Ryssland får ordning på Phobos Grunt och istället sätta vårt hopp till NASA:s rymdsond MSL och dess fordon Curiosity vad gäller fortsatt utforskning av Mars. Sedan finns ju förstås ESA:s Mars Express och det andra rymdfordonet Opportunity på plats.

Läs mer på: http://www.esa.int/SPECIALS/Operations/SEMNEO2XFVG_0.html

Läs också: http://spaceflightnow.com/news/n1112/02phobosgrunt/

18 nya exoplaneter!

Med hjälp av några av världens största teleskop har man nu funnit hela 18 nya Jupiterstora exoplaneter. Det är en grupp astronomer vid California Institute of Technology (Caltech) som gjort detta massiva fynd. Man har tagit hjälp av bl a det stora Keckteleskopet på Hawaii. Man har studerat ett stort antal stjärnor och letat efter sådana som "wobblar" på grund av gravitationell påverkan från en annan större himlakropp. De exoplaneter man funnit liknar Jupiter vad gäller planeternas massa.

File:Kecknasa.jpg
Keck-observatoriet (Bildkälla: NASA)

Det intressanta med dessa nya fynd är att det tycks vara så att det krävs relativt massiva stjärnor för att Jupiterliknande planeter ska kunna bildas. En annan intressant aspekt med Caltech-fynden är att alla kretsar åtminstone 0,7 astronomiska enheter från sina respektive stjärnor. Annars är det vanligt vad gäller exoplanetfynd att de planeter man hittar kretsar väldigt nära sin stjärna. Dessa är också betydligt lättare att finna då de har korta omloppstider och kan observeras relativt ofta när de t.ex passerar "solskivan".

Läs mer på: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111202155801.htm

Rymdsondernas utforskning av asteroider, Mars m.m diskuteras på stor konferens nästa vecka

En stor konferens, med 20.000 deltagare (!), startar nu på måndag där man bland mycket annat kommer att diskutera en hel del rymdsondsrelaterad forskning. Det är American Geophysical Union som har sin årliga konferens i San Fransisco. Konferensen pågår hela veckan. Bl a följande intressanta föreläsningar finns i programmet:

  • "New territory for Voyager at the solar system's border", som ska handla om Voyager 1 och dess observationer i solsystemets utkant.
  • "Dawn mission update: Viewing Vesta", som ska handla om de forskningsdata som rymdsonden Dawn så här långt samlat in.
  • "Getting ready for solar max: Separating fact from fiction on impacts of space weather worskshop", som ska handla om de effekter som en allt mer aktiv sol har på jorden och på kommunikationsutrustning i rymden m.m.
  • "Opportunity at Endeavour: Latest findings from the surface of Mars", som ska handla om de fynd som Marsfordonet Opportunity gjort på senare tid.
Jag ska försöka följa konferensen via olika bloggar m.m och rapportera vidare de största nyheterna.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/topics/earth/agu/nasa-agu-briefings-2011.html

Läs också: http://sites.agu.org/fallmeeting/

Rymdsonden NEW HORIZONS är nu närmare Pluto än någon tidigare rymdsond varit

NASA meddelade igår att rymdsonden NEW HORIZONS nu är närmare Pluto än någon rymdsond någonsin varit. Trots att två Pioneersonder och två Voyagersonder befinner sig längre ut i solsystemet än New Horizons så kom dom aldrig så nära denna dvärgplanet. New Horizons har varit på väg i 2.144 dagar i mycket hög fart - 1 miljon kilometer per dag, och kommer allt närmare Pluto. Nu återstår "bara" 1,5 miljarder kilometer! Den 14 juli 2015 kommer sonden som närmast, ca 12.500 kilometer ifrån dvärgplaneten.


Rymdsonden är en bit utanför Uranus omloppsbana (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://solarsystem.nasa.gov/news/display.cfm?News_ID=39163