torsdag 19 januari 2012

Märkliga anklagelser kring rymdsonden PHOBOS-GRUNT:s krasch

Jag har med intresse, och viss förskräckelse, följt den diskussion som uppkommit i efterdyningarna av rymdsonden PHOBOS-GRUNT:s krasch i söndags. Redan innan rymdsonden slog ned i Stilla havet anklagade chefen för den ryska rymdmyndigheten Roscosmos, Vladimir Popovkin, USA för att ha orsakat sondens missöde (Läs bl a en artikel i Space Safety Magazine). USA anklagas för att, genom en olyckshändelse, ha bidragit till att Phobos-Grunt tappade orienteringen och kom ur kurs. Problemen med sonden ska enligt Roscosmos ha började när den befann sig över Västeuropa och Nordamerika.


(Bildkälla: Roscosmos)

De senaste dagarna har en rad artiklar på nätet mer konkret beskrivit hur Roscosmos ser på olyckan med Phobos-Grunt. Websidan Space.com skriver bl a om att det enligt den ryska rymdmyndigheten ska ha varit en amerikansk radarstation på Marshallöarna som oavsiktligt har stört viktiga instrument på Phobos-Grunt medan radarstationen utforskade asteroider (se bl a artikel i ryska Ria Novosti och i New York Times). Kraftiga radarpulser ska ha påverkar sonden så mycket att den kom ur kurs och hamnade i en relativt låg omloppsbana runt jorden. Enligt nyhetssiten har en rysk undersökningskommission tillsatts för att utreda frågan.

Amerikanska rymdexperter avfärdar helt alla sådana anklagelser. Enligt amerikanska uppgifter ska det inte ens finnas en radarstation som utforskar asteroider på Marshallöarna! Dessutom menar man att, även om det hade funnits en sådan, så skulle inte radarsignaler kunna påverka en rymdsond på 200 kilometers höjd så allvarligt som ryssarna påstår.

I ryska forskarkretsar diskuteras missödet mer utifrån de misstag och missbedömningar som gjorts i det egna landet. Det finns t o m ryska forskare som kallar den egna rymdmyndighetens anklagelser för "exotiska" och menar att man kanske först ska granska de egna problemen som kan ha förorsakat olyckan. Det är känt att Phobos-Grunt hade en hel del relativt gammal utrustning i och med att hela projektet i flera omgångar hade blivit försenat. Ryska rymdmyndigheten var ytterst angelägen om att sända upp sonden i det uppskjutningsfönster som fanns i november 2011 och hade kanske inte full kontroll på rymdsonden. Kanske är anklagelserna ett sätt att försöka hitta yttre förklaringar för att komma undan den interna kritiken. Den ryske presidenten Medvedev gick ju ut redan i slutet av november (se Reuters) med hot om att straffa de skyldiga till missödet.

Ja, vi får väl hoppas att det inte ligger något i de ryska anklagelserna och i så fall också hoppas att den ryska rymdmyndigheten sansar sig lite. I annat fall riskerar det att försvåra fortsatt internationellt samarbete i rymden. Alla de stora rymdmyndigheterna är i behov av samarbete för att bättre koordinera forskningsinsatser och totalt sett få ut mer av alla rymdsondsprojekt som planeras framöver. Som jag har skrivit tidigare i bloggen är det t.ex lite märkligt att alla stora rymdmyndigheter skickar egna rymdsonder till Mars (även Indien har sådana planer, vilket jag skrev om häromdagen). Det verkar inte helt rationellt.

Läs mer på: http://www.space.com/14270-russia-phobos-grunt-probe-radar.html

Rymdsonden SDO kartlägger magnetfält på solens yta

NASA har publicerat data från rymdsonden SDO:s (Solar Dynamics Observatory) mätningar av magnetfält på solens yta. Rymdsonden har observerat magnetfältets riktning och styrka på solytan och skapat s.k magnetogram. Information om hur magnetfälten förändras över tid ger ökade kunskaper om solens utbrott i form av t.ex flares och koronamassutkastningar.

NASA:s websida kan man se dessa magnetogram i det närmaste i realtid!


Magnetogram från imorse (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120118203110.htm

Läs också: http://umbra.nascom.nasa.gov/images/

En bemannad kinesisk rymdfärd till rymdstationen Tiangong-1 redan i vår?

SpaceDaily skriver idag att Kina kan tänkas genomföra en bemannad rymdfärd till den egna rymdstationen Tiangong-1 redan om några månader. Rymdsonden, med namnet Shenzhou-9, kan sändas upp i slutet av mars eller i början av april. Informationen från den kinesiska rymdmyndigheten är dock mycket knapphändig så det råder en hel del osäkerhet kring uppdraget. Man tror att Shenzhou-9 kommer att genomföra ett ca 10 dagar långt uppdrag med syftet att få ökade erfarenheter av bemannade rymdfärder inför längre och mer avancerade uppdrag i framtiden. Det blir två eller tre kinesiska astronauter som bemannar sonden.

Uppdraget är en naturlig fortsättning i enlighet med de kinesiska rymdplanerna. Rymdsonden Shenzhou-8 genomförde en mycket framgångsrik dockning med Tiangong-1 i november 2011. Rymdstationen Tiangong-1 är egentligen ingen komplett rymdstation utan består av en enkel modul som rymdsonder kan docka med. Än så länge finns inte så värst mycket instrument på rymdstationen. När stationen är helt färdigbyggd framemot år 2020 kommer den dock att vara fullutrustad och väga hela 60 ton.

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/Shenzhou_9_Behind_the_Curtain_999.html