måndag 23 januari 2012

Ännu en vacker CASSINI-bild

Vi har blivit bortskämda med fina bilder från rymdsonden CASSINI:s utforskning av Saturnussystemet. Här kommer en till. Det är månen Mimas som tittar fram bakom den större Saturnusmånen Dione och bildar en halvmåne.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/imagedetails/index.cfm?imageId=4454

Nya solstormar på gång

I fredags fick solen ett kraftigt utbrott som visade sig ett par dagar senare på jorden i form av vackra norrsken (och sydsken). Nu är det dags igen. Det lär bli den kraftigaste solstormen sedan 2005 som vi kommer att drabbas av sent imorgon kväll. Lite störningar i diverse kommunikationsutrustning m.m kan med andra ord förväntas.Rymdsonden SDO tog den fina bilden nedan. Även planeten Mars kommer att träffas av denna storm, den 25 januari. Stormen är en snabb rackare! Den håller en hastighet på hela 2.200 kilometer per sekund!


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/92858/noaa-largest-solar-radiation-storm-since-2005-now-in-progress/

Läs också: http://spaceweather.com/

Saturnus nordpol har en märklig form

Gårdagens "Astronomy Picture Of Day" (APOD) visar molnen vid Saturnus nordpol (se bilden nedan). Det ser faktiskt ut så där! Den märkliga hexagonala formen på molnstrukturen har ingen riktigt bra förklaring. Man vet inte hur den har skapats och hur länge den kan tänkas bestå. Molnformationen upptäcktes vid rymdsonden VOYAGER:s förbiflygning på 1980-talet och man har inte skådat något liknande någon annanstans i vårt solsystem. Den roterande molnstrukturen har studerats ganska ingående av rymdsonden CASSINI under de senaste åren.

Man kan ju undra hur det här har uppstått och vad som styr formationen. Häftigt är det hur som helst!


Saturnus nordpol (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://apod.nasa.gov/apod/ap120122.html

Olika typer av sanddyner på Saturnusmånen Titan

Rymdsonden CASSINI har studerat sanddynernas variation på olika breddgrader och på olika höjder på Saturnusmånen Titan. I högländer och branter samt på höga breddgrader är dynerna smalare och har större mellanrum, såsom i Fensal-området i bilden nedan. Dessa sanddyner liknar de som finns i Kalahariöknen här på jorden. Däremot är sanddynerna bredare och med mindre mellanrum på lägre höjder och vid låga breddgraderpå Titan. Dynerna i Belet-området på Titan liknar de som finns i öknarna kring Saudiarabien och Yemen.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/multimedia/pia15225.html

Ser vi en exoplanet som håller på att upplösas?

En av de exoplaneter som rymdteleskopet Kepler har identifierat som en exoplanetkandidat kretsar kring en stjärna med namnet KIC 12557548. Denna planet beter sig dock lite konstigt, vilket har fått forskarna att misstänka att det rör sig om en stenplanet på väg att upplösas. Ungefär var 15:e dag reduceras ljuset från den stjärna som denna exoplanet kretsar kring, då planeten passerar framför solskivan. Det märkliga är att passagerna ser lite olika ut. Forskarna misstänker att det rör sig om en liten stenplanet som kastar ifrån sig materia. Redan år 2003 fann man den första gasjätten som var på väg att upplösas och nu kan man ha upptäckt den första stenplaneten som också bryts sönder. I dagsläget tror man att det är en planet som har ungefär dubbla Merkuriusmassan. Upplösningsprocessen för en planet av den här storleken är dock ganska långsam och kan komma att pågå så länge som i 200 miljoner år!

År 2003 fann man som sagt den första exoplanet som var på väg att upplösas. Det handlar om en planet som är i Jupiterstorlek. Den fick namnet HD 209458b och smeknamnet Osiris. Det var en extraordinär upptäckt eftersom detta var den första exoplaneten som uppenbarligen hade en atmosför innehållande väte, syre och kol. Man har också funnit vattenånga i dess atmosfär.


Illustration av en gasjätte under upplösning (Bildkälla: ESA)

Läs mer på:  http://www.skyandtelescope.com/news/home/An-Evaporating-Exoplanet-137751408.html

Läs också: http://www.popsci.com/science/article/2012-01/using-hubble-data-astronomer-visualizes-sunset-distant-planet