söndag 25 mars 2012

Planeterna som rusar genom universum!

För sju år sedan upptäckte forskare att det finns stjärnor som med mycket hög hastighet färdas ut ur vår galax. Det kan röra sig om hastigheter på flera miljoner kilometer i timmen. Man ställde sig då frågan om även planeter kan slungas iväg med hög hastighet mot den "tomma rymden". Forskare vid Smithsonian Center for Astrophysics i USA har nu funnit att planeter kan färdas med än högre hastighet, upp mot nästan 50 miljoner kilometer per timme. Det är faktiskt några procent av ljushastigheten! Undrar just hur många sådana ensamma planeter som finns därute i rymden?


Illustration av en ensam planet (Bildkälla: NASA)

Illustrerad Vetenskap hade en artikel om dessa ensamma planeter i januari i år. Jag skrev en del om detta i ett inlägg här i bloggen (läs här). Enligt tidskriften kan antalet sådana "vagabonder" vara större än antalet stjärnor i vår galax. Det skulle innebära att det rör sig om mer än 200 miljarder planeter! Någon av dem kan ju faktiskt befinna sig betydligt närmare oss än den närmaste stjärnan, Proxima Centauri, som är 4,2 ljusår bort. Hur hittar man då dessa planeter? Jo, med hjälp av en teknik som heter microlensing. Planeternas böjer av ljuset något från bakomliggande stjärnor. Det är inte lätt att upptäcka den mycket lilla effekten som en planet har på stjärnljuset.

En del av dessa ensamma planeter i rymden kan rent teoretiskt hysa liv. I brist på en värmande stjärna behöver planeten vara aktiv (vulkanism, plattektonik) och på så sätt skapa förutsättningar för liv. Frågan är väl hur livet ter sig på en planet som far fram i hastigheter på miljontals kilometer i timmen?