tisdag 5 mars 2013

Curiosity är snart back on track

Marsfordonet Curiosity har haft lite problem med den ena datorn och gick in i s.k "safe mode" i förra veckan. Det innebär att den opererar på sparlåga tills teknikerna har analyserat och löst problemen. Det är inte ovanligt med datorproblem eller andra tekniska problem på rymdsonder och fordon. Nästan alltid löses dock problemen ganska snabbt av NASA-teknikerna, vilket tycks vara fallet även denna gång. Efter att först ha växlat över till reservdatorn börjar man nu få ordning på datorproblemen och beräknar att Curiosity återupptar arbetet fullt ut i nästa vecka.

Det verkar ha varit någon slags programbug som ställde till problem med datorns minne. Liksom större datacentraler på jorden har man ett redundant IT-system där dator 2 kan ta över om dator 1 krånglar. Det viktiga för NASA-teknikerna är att klargöra orsakerna till problemen så att de inte uppstår fler gånger, i detta uppdrag eller i framtida rymdsondsuppdrag. Det är en ganska komplex procedur att växla dator på Curiosity och att överhuvudtaget fixa problem med en dator på en annan himlakropp. SpaceflightNow beskriver datorproblemen lite mer detaljerat på sin websida.

Bilden nedan visar ännu ett självporträtt av Curiosity. Bilden är sammansatt av en mängd individuella bilder, därav den svarta "ramen" runt bilden.


(Bildkälla: NASA)

Venus kan ses även från Saturnus

Rymdsonden Cassini har tagit en kul bild där Venus lyser svagt genom Saturnusringarna (en bit ovan mitten på bilden). Venus är ju som bekant den ljusstarkaste planeten på vår stjärnhimmel, men är förstås betydligt ljussvagare sedd från Saturnus. Det är ju trots allt över en miljard kilometer mellan planeterna när de är som närmast varandra! Saturnusringarna syns också mycket tydligt i denna fina bild. Klicka på bilden för att förstora den.


(Bildkälla: NASA)

Saturnusmånen Dione i närbild

Rymdsonden Cassini fortsätter att studera Saturnusmånar och har fångat månen Dione på bild. Denna måne är en av Saturnus många mellanstora månar, med en diameter på lite drygt 1.100 kilometer. Denna isiga måne kännetecknas av förkastningar som tros bero på att månen varit tektoniskt aktiv.


(Bildkälla: NASA)